Strava - základy

31.03.2012 14:15

 

Strava - základy

 

V tomto článku sa budem zaoberať kvalitnou, pestrou a vyváženou stravou. Na začiatok spomeniem len základy, hlbšie sa touto tématikou budem zaoberať až neskôr. V prvom rade chcem, aby ľudia mali ako také základy a vedeli v akých potravinách nájdu kvalitné bielkoviny, sacharidy a tuky. 

 

Bielkoviny

Ako som už spomínal v predchádzajúcich článkoch, pomáhajú pri regenerácií a obnove buniek, a hlavne tvoria základný stavebný kameň pre rast svalov. Bielkoviny môžeme podľa pôvodu rozdeliť na živočíšne a rastlinné. Odporúčam zamerať sa hlavne na živočíšne, pretože sú kvalitnejšie, tým však nechcem povedať aby ste úplne vyradili rastlinné. Najkvalitnejšie bielkoviny nájdete v týchto potravinách:

- mäso (kuracie, morčacie, hovädzie, bravčové)

- vajcia

- ryby

- mliečne výrobky

- doplnky výživy (proteíny)

 

Sacharidy

Ich hlavnou funkciou je dodávanie energie nášmu telu. Netreba to s nimi však preháňať, pretože nevyužitá energia sa ľahko prentransformuje na telesný tuk. Avšak ich nedostatok môže spôsobiť, že telo použije bielkoviny na pokrytie energetických výdavkov a tým pádom sa z nich nebudú môcť budovať svaly. Sacharidy rozdeľujeme na tri hlavné skupiny a to monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy (jednotlivé skupiny bližšie opíšem v ďaľších článkoch). Ak Vám ide o redukciu hmotnosti odporúčam Vám uprednostňovať polysacharidy. Monosacharidy sa ľahko menia na telesný tuk, preto by som odporúčal ich konzumáciu pred tréningom a po ňom. Potraviny, ktoré obsahujú kvalitné sacharidy:

- zemiaky

- ryža

- celozrnné cestoviny 

- celozrnné pečivo

- ovsené vločky

 

Tuky

Aj keď sa Vám to možno bude zdať neuveriteľné tuky majú veľmi veľa priaznivých účinkov. Pozor, nie je tuk ako tuk. Delia sa na nasýtené a nenasýtené. Práve niektoré nasýtené tuky spôsobujú rôzne choroby od zvyšovania cholesterolu, srdcových chorôb a pod. Ale nie je dôvod aby ste zavrhli tuky nenasýtené. Tu je len niekoľko výhod, ktoré Vám ich konzumácia prináša. Tuky napomáhajú tvorbe testosterónu, niektoré druhy vitamínov sú rozpustné len v tukoch, možno neuveríte, ale konzumácia tuku pomáha odbúravať telesný tuk :-) Niektoré potraviny bohaté na tuk, ktoré by nemali chýbať vo Vašom jedálničku:

- olivový olej

- ľanový olej

- orechy (napr. vlašské, pozor, nie vyprážane a pod.)

- rybí tuk

- doplnky výživy (omega 3 a omega 6)

 

Všetky potraviny v tomto článku odporúčam zaradiť do jedálnička každému. Nezáleží na tom, či ste v rysovacej, objemovej fáze. Tieto potraviny Vám môžu napomôcť k pevnému zdraviu a dlhšiemu životu. Preto sú vhodné pre každého, nielen pre športovcov!