Doplnky výživy

30.03.2012 20:15

 

Doplnky výživy

 

Dnes sa budeme baviť o doplnkoch výživy. Takže na začiatok by som rád upozornil nato, že doplnky výživy sú len DOPLNKY VÝŽIVY. Viem, že táto veta znie dosť nezmyselne, ale verte mi, že zmysel dáva. Veľa ľudí, najmä tí mladší očakávajú od týchto výrobkov zázraky. Na jednej strane je pravda, že doplnky nám môžu podstatne pomôcť v našom snažení, ale len pod podmienkou, že máme kvalitnú a pestrú stravu. Ručím Vám, že keď si nedáte do poriadku stravu, tak Vám nepomôže žiadny doplnok na svete. Takže predtým než zbytočne vyhodíte peniaze, sa uistite, že máte pravidelnú a kvalitnú stravu.

 

Proteíny

Proteíny odporúčam brať každému, nemajú žiadne vedľajšie účinky. Proteíny nám pomáhajú pri regenerácií a obnove poškodených svalových buniek a v neposlednom rade sú stavebným materiálom pre svalové bunky. Môžeme ich rozdeliť do dvoch kategórií. V prvej sú jednozložkové proteíny, najrozšírenejší je srvátkový. Jednozložkové proteíny sa najviac hodia hneď po tréningu. Srvátka sa rýchlo vstrebe a v podstate hneď po tvrdom tréningu zásobuje Vaše svaly potrebnými živinami. V druhej kategórií sú viaczložkové proteíny. Ako príklad uvediem srvátkovo-sójovo-vaječný proteín. Tieto proteíny je vhodné konzumovať v priebehu dňa pretože trvá dlhšie, kým sa vstrebú.

 

Gainery

Gainery si zakladajú na veľkom obsahu sacharidov, sú teda vhodné pre doplnenie chýbajúcej energie. Gainer by som určite neodporúčal ľuďom, ktorí ľahko priberajú tuk. Tí by radšej mali siahnuť po proteíne. Ale pre tých, ktorí nemajú s tukom problém, prípadne majú problém s priberaním je gainer ideálnou voľbou. Tak isto môže pomôcť ľuďom, ktorí nemajú možnosť dostať sa dlhšie k jedlu (napr. v škole práci). Gainer môžete taktiež užívať po tréningu a v priebehu dňa. Pozor by ste si však mali dávať nato, aby ste ho nekonzumovali v noci pred spaním. Z prebytočnnej energie, ktorú byste už nemali ako využiť, by sa ľahko mohla premeniť na telesnú tuk.

 

Kreatín

Jeden z najznámejších a najpoužívanejšíích doplnkoch výživy. Určite ste už o ňom počuli. Kreatín má veľmi veľké množstvo priaznivých účinkov, spomienem však len tie najpodstatnejšie. Jedna z jeho najdôležitejších funkcii je, že zásobuje svaly energiou. Tým pádom môžete v posilovni viac zabrať, zvýši sa Vám sila a celkovo sa zvýši efektivita Vášho tréningu. Toto zefektívnenie tréningu bude mať samozrejme za následok nárast svalovej hmoti. Kreatín okrem zvíšenia sily zvišuje aj výbušnosť, takže má fakt široké využitie v rôznych športových odvetviach. Dnes je už viac foriem kreatínu, každý si musí nájsť ten, ktorý mu najviac vyhovuje. Mne sa veľmi osvedčil monohydrát, a určite ho odporúčam vyskúšať každému.

 

Aminokyseliny

Aminokyseliny sú vlastne základným stavebným kameňom bielkoviny. Aminokyseliny sú pre športovca určite prospešné a nič sa nestane ak ich budete užívať stále. Odporúčam ich však užívať najmä v rysovacej fáze, pretože vo veľkej miere Vám pomôžu pri zachovaní čo najväčšieho množstva svalovej hmoty. V objemovej fázi nepovažujem ich užívanie za potrebné, pretože telo má dostatok výživných látok a nemá dôvod odbúravať svalovú hmotu. Ale ako som už spomínal, nič sa nestane ak sa predsa len poistíte a budete ich užívať. Jednou z výhod aminokyselín je ich rýchlejšia vstrebateľnosť v porovnaní s proteínom a ochrana svalových vlákien pred poškodením a odbúraním.