Ako nabrať hmotnosť?

28.03.2012 14:53

 

Ako nabrať hmotnosť?

Rozhodli ste sa, že musíte pribrať na hmotnosti? Nemusí to byť až také zložité. Stačí len pridať do svojho jedálnička niektoré potraviny, výživové doplnky a mierne zmeniť váš denný režim a samozrejme na škodu by nebolo aj zaradiť trocha toho cvičenia. Za mesiac môžete nabrať niekoľko kilogramov. To už však zavísí len na Vás a Vašej vôli a odhodlaniu.


Príjem kalórií
Takže celý princíp naberania je, že musíte prijať viac kalorií ako je Váš denný výdaj. Toto je celá podstata, samozrejme veľmi zjednodušená. Nechcem Vás zaťažovať fungovaním bazálneho metabolizmu atď..ale ak by sa predsa našiel niekto koho to troška viac zaujíma, stačí mi napisať a rád pokecám ;-)


Posilňovanie hornej časti tela
Ako som už spomínal vyššie, najlepší spôsob ako pribrať je pridať viac kalórií, avšak bez tréningu by to nebolo ono. Ak by ste pri priberaní netrénovali, ľahko sa môže stať, že väčšinu váhových prírastkov bude tvoriť tuk, a to by ste hádam nechceli. Na začiatok bude stačiť trénovať len zľahka, také 3 tréningy týždenne, neskôr môžete zvýšiť aj na 4 a viac. Netreba zabúdať ani na spodnú časť tela. Chápem že horná časť je atraktívnejšia a je v podstate vidieť po celý rok, lenže raz príde leto a potom bude treba zhodiť nohavice, no a nikto by nechcel mať nohy ako špáradlá, povecme si pravdu, chlap s obrovským hrudníkom a malými tenkými nohami vyzerá fakt komicky a neprirodzene, a je každému na smiech.

Posilňovanie dolnej časti tela
Ak chcete pribrať nejaké tie svaly, potom musíte dať nohám poriadne zabrať, to je najlepšia a najrýchlejšia cesta k hmote. Väčšina ľudí nerada trénuje nohy, a to z viacerých dôvodov. Jedným z nich je ako som už spomínal, že táto partia "nie je moc na očiach" a druhým že to veľmi bolí. Málo ľudí dokáže vydržať tú bolesť pri cvičení nôh a tak ich radšej ignorujú. Takže sa zamyslete nad tým či patríte k týmto sračkám alebo ste poriadny chlap a vydržíte to. Kráľom cvikov je ako ste už určite počuli DREP. Takže ak nemáte nejaké problémy s kolenami tak drepujte, drepujte a drepujte.


Mlieko
Jedna z vecí ktorá Vám pri priberaní pomôže a je pomerne lacná. Ak patríte k veľmi chudým tak jednoznačne zvoľte plnotučné mlieko, už len ak vypijete 1 liter denne tak prijmete kvalitné kalórie a okolo 30 g bielkovín, takže si myslím že za tých 60 centov to stojí...


Občerstvenie
Ľahký a účinný spôsob ako počas dňa získať chýbajúce kalórie. Najvhodnejšie je mať pripravené nejaké občerstvenie z domu, ale ak nemáte na výber, alebo ste z tých lenivejších, tak by nemal byť problém niekde kúpiť nejaké to celozrnné pečivo a cottage cheese. Alebo prípadne aj cereálnu tyčinku, na tie však pozor lebo väčšina má zbytočne veľa cukru. Ja Vám odporúčam Big Corny, výborne chutí a aj zloženie je v pohode.

Proteínové koktaily
Nato aby Vám rástli svaly nestačí však prijať len dostatok energie ale aj "stavebný materiál". A tým sú bielkoviny. Ak prijímate málo bielkovín, tak neporastiete. Najľahší a najekonomickejší spôsob prijímania bielkovín (proteínov) sú proteínové koktaily. Môžete ich ľahko prenášať v shakeri a mať prakticky kedykoľvek pri sebe.

Ovocie a zelenina
Musím sa Vám priznať, ja moc nepreferujem a nekonzumujem ovocie ani zeleninu, Vy by ste však mali byť múdrejší a jesť ju :-) Je lepšie zvoliť zeleninu, kvôli tomu že neobsahuje toľko prázdnych kalórií a jednoduchých cukrov ako ovocie. Tým však nechcem povedať že by bolo ovocie zlé, len to s ním netreba preháňať.


Nápoje
Mali by ste začať piť veľmi veľa ČISTEJ vody, a to z toho dôvodu že voda Vám krásne roztiahne žalúdok a tým pádom môžete viac zjesť a pribrať. Ak však moc vodu nemusíte alebo nedokážete vypiť väčšie množstvo (niektorým ľuďom to robí prolém) tak môžte piť rôzne džúsy, pepsi a pod. lebo majú dosť kalórií. V žiadnom prípade to nepite pokiaľ chcete schudnúť :-D

Alkohol
Vo fáze naberania si občas môžte dopriať jedno prípadne dve pivká (nie však 10). Alkohol stimuluje Váš apetít, tým pádom Vám chutí viac jesť a naviac obsahuje aj dosť kalórií, ktoré Vám pomôžu s priberaním.